مدارس اسلامی به روایت نسخ خطی
این نمایشگاه روایتگر سنت استنساخ در مدارس اسلامی در طول تاریخ است.
نمایشگاه با شرحی از سنت استنساخ در مدارس اسلامی آغاز می شود. در ادامه تابلوهایی از نسخه های متعددی که در مدارس سرزمین های اسلامی اسنتساخ شده اند به نمایش گذاشته شده که در آن شرحی از نسخه، نویسنده اثر، شخصی که نسخه را استنساخ کرده، تاریخ استنساخ و مدرسه ای که نسخه در آن استنساخ شده است آمده. در بخشی از نمایشگاه بر روی نقشه ایران مدارس اسلامی که نسخه ای از آنها در گنجینه کتابخانه و موزه ملک موجود بود مشخص شده اند. در بخشی دیگر به تاریخ نگاری از نسخه های خطی موجود در گنجینه کتابخانه و موزه ملک که در مدارس سرزمین های اسلامی استنساخ شده اند آمده. در مرکز نمایشگاه نیز حجره یک مدرسه بازسازی گرافیکی شده است. نوشته هایی از جنبه های گوناگون استنساخ در مدارس اسلامی نیز در این نمایشگاه به چشم می خورد.
«کتاب» در آغاز پیدایی تمدّن اسلام، به منزلۀ معجزۀ پیامبر اسلام (ص) و به عنوان خاصیّتِ غالب این تمدّن شناخته شد و روی به رشد و تعالی نهاد. یافته ها و پدیده های مرتبط با «کتاب» که در تمدّن های باستانیِ یونان، ایران و چین مجال طرح یافته بود، کم کم به این خاصیّتِ غالب تمدّن اسلامی نزدیک شد. نخست در بیت الحکمه بود که نسخه پردازی و کتاب آراییِ یونانی و اسکندرانی، توجّه مترجمان و نسخه پردازان را به خود معطوف داشت. در همان اوان، با ورود دبیران ایرانی با عنوان «کاتب» در دیوان عبّاسیان، یافته های طبقۀ دبیرانِ ایرانِ عهد ساسانی به حوزۀ نسخه و نسخه پردازی رسوخ کرد.
مدارس اسلامی، به عنوان یکی از کانون های استنساخ، همواره در استمرار حیات و بقای سنّت نسخه نویسی نقش بزرگی ایفا نموده است. از ویژگی های مهم نسخه های استنساخ شده در مراکز تعلیم و تعلّم، تصحیحاتی است که استاد به هنگام قرائت متن توسّط شاگرد متذکّر میشد که گاه بر حاشیۀ نسخه و گاه بر اوراقی جز اوراق متن نوشته شده و به کتاب افزوده میشد. پس از سماع دادن کتاب نیز استاد، اجازه نامه ای نوشته و به شاگرد میداد که متضمّن میزان درک و فضل شاگرد بود و اینکه شاگرد بر پایۀ آن میتوانست و اجازه داشت که متن کتاب سماع داده شده را روایت کند. این نسخه ها، پس از نسخۀ اصل، به لحاظ قرابت با صورت تألیفی مؤلّف اثر و استواری و صحّت در ضبط، حائز اهمّیت هستند. این همه سعی و کوشش در حوزۀ استنساخ و کتابآرایی از یک سو و از دیگرسو وسواس های علمی دانشمندان و طالبان علم در نسخه نویسی و مقابله و تصحیح نسخه ها میراثی برجای گذارد به نام «نُسَخِ خطّی» که پس از فترت های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، سخت گرامی اند و سازنده و سزاوار سپاس و پاسداری. در میان مجموعۀ مخطوطات کتابخانۀ ملّی ملک، پُرشمارند نسخه های خطّی ای که در مراکز تعلیم و تعلّم، توسّط طالبان علم و دانشوران استنساخ شده اند. در بین این آثار، می توان از اقصی نقاطِ حوزۀ تفکّر و تمدّن اسلامی، نمون های یافت: از قاهره و دمشق و دیاربَکر تا هرات و سمرقند و تاشکند و از دارالسّلطنۀ ری و دارالمُلک اصفهان و دارالخلافۀ طهران تا قوچان و ابرکوه و قریۀ شوره. با هم به تماشای تعدادی از این آثار می نشینیم.