نمایشگاه تصاویر آثار شیخ نجم الدین کبری در گنجینه کتابخانه و موزه ملی ملک

​مجموعه ای از آثار شیخ نجم الدین کبری از گنجینه کتابخانه و موزه ملی ملک

​این نمایشگاه به مناسبت هفتصدمین سال زندگی فعال شیخ نجم الدین کبری که از سوی یونسکو اعلام شده بود، برپا گردید. در این نمایشگاه مجموعه ای از تصاویر رساله های مختلفی که شیخ نجم الدین کبری در زمان حیات خود درباره مسایل گوناگون نوشته اند مانند شرح حدیث‌ قدسی «کنت‌ کنزاً مخفیاً» و یا رسالاتی در باب تفسیر قرآن کریم در برابر دید علاقمندان قرار داده شد. این نمایشگاه به صورت ویژه در قالب نمایشگاه سیار برای ارسال به مراکز مختلف فرهنگی داخل و خارج از کشور به منظور شناساندن این عالم به علاقمندان جهان سراسر طراحی گردید.

«شیخ نجم ­الدّین ابوالجناب احمد بن عمر خیوقی خوارزمی»، مشهور به «کبری»، «طامه ­الکبری» (بلای بزرگ) و نیز «شیخ ولی ­تراش»، مؤسّس سلسلۀ کبرویه و از مشاهیر عرفاء و اکابر صوفیه، در سال 540 هجری­ قمری در خیوۀ خوارزم دیده به جهان گشود. در انتساب طامه­ الکبری به او چنین گفته­ اند که از کثرت هوش و ذکاوت، تمامی مشکلاتی را که از وی سؤال می­ نمودند، حل نموده و بر هر کسی که با وی جدل و مناظره می­ کرد، غالب می­ آمد. و در باب لقب ولی ­تراش نیز گفته ­اند که در مدّت عمر، دوازده نفر را به مریدی قبول کرد و همه از مشایخ و اولیاء شدند؛ چون نجم­الدّین رازی، مجدالدّین بغدادی، باباکمال جندی، سعدالدّین حموی، شیخ رضی­الدّین علی لالا، سیف­ الدّین باخرزی، بهاءالدّین ولد و... . وی در آغاز جوانی به جهانگردی پرداخت و در مصر با شیخ روزبهان الوزان الکازرونی المصری دیدار کرد. روزبهان دختر خود را به زنی به وی داد و به او همچون فرزند خود توجّه کرد.

وی پس از چندسال زندگی در مصر، راهی تبریز شد و در آنجا زیر نظر امام ابومنصور حفده به آموختن شرح­ال سنه پرداخت. او در تبریز با شیخ بابافرج تبریزی دیدار کرد و زیر تأثیر او یکسره از پیروان سنّت دوری گزید و در تعلیمات صوفیه ژرف­تر شد. سپس چون به شیخ آگاه ­تری نیاز پیدا کرد که چونان بابافرج هرگونه دانشی را نفی نکند، به شیخ عمّار یاسر بدلیسی، از شاگردان شیخ ابوالنّجیب سهروردی، روی آورد و او وی را نزد اسمعیل قصری فرستاد که از دست او خرقه گرفت.

پس از بازگشت نجم ­الدّین به مصر، شیخ روزبهان دریافت که وی بر همۀ رموز صوفیه پی برده است و به او توصیه کرد که به خوارزم بازگردد و این تعلیمات را در آنجا گسترش دهد. نجم­ الدّین، صلاح دید او را پذیرفته و با زن و فرزندان به زادگاهش باز می ­گردد و در آنجا خانقاهی تأسیس می­ کند و سلسلۀ «قربانیه» یا «ذهبیه» را بنیاد می ­نهد.

تعداد این آثار 14 عدد می باشد.

برچسب‌ها:

نظر شما: