آیین گرامی‌داشت ولادت حضرت زهرا سلام‌الله علیها/ رونمایی از نسخه بازنشر دیوان حافظ به خط میرزا علی‌نقی شیرازی

برگزاری آیین گرامی‌داشت ولادت حضرت زهرا سلام‌الله علیها در موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک رونمایی از نسخه بازنشر دیوان حافظ به خط میرزا علی‌نقی شیرازی آیین گرامی‌داشت میلاد حضرت فاطمه سلام‌الله علیها و بزرگداشت روز زن در موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در روز چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ خورشیدی برگزار شد. در این آیین، برگی دیگر بر دفتر کهن نیک‌اندیشی و نیکومنشی این سرزمین کهن افزوده شد و تصویری زیبا از یک هنر کهن در ایران به نمایش درآمد.

آیین گرامی‌داشت ولادت حضرت زهرا سلام‌الله علیها/ رونمایی از نسخه بازنشر دیوان حافظ به خط میرزا علی‌نقی شیرازی

​به گزارش روابط عمومی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، در این مراسم همراه با نکوداشت مقام والای حضرت فاطمه، از نسخه بازنشر دیوان نفیس حافظ به خط میرزا نقی شیرازی رونمایی شد. گشایش نمایشگاه مولاژ (همانند سازی) سکه‌های تاریخی موزه ملی ملک توسط استاد «اسماعیل رضامحمدی» و همچنین نمایشگاه آثار اهدایی بانو «ایران دست‌غیب بهشتی» از دیگر برنامه‌های آیین گرامی‌داشت میلاد حضرت زهرا سلام‌الله علیها در موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک بود. در این مراسم همچنین بانو «مهدیه الهی قمشه‌ای» درباره موضوع وقف و اهدای آثار تاریخی و «مجید فداییان» درباره خاندان هنری میرزا یوسف مذهب‌باشی به سخنرانی پرداختند. «محمدجواد محمدزاده مقدم» مدیرعامل موسسه چاپ و انتشارات آستان قدس رضوی دیگر سخنران این مراسم بود که مطالبی را در زمینه بازنشر نفایس خطی در حوزه هنرهای ایرانی- اسلامی ارایه کرد. 

در آغاز این مراسم «سیدمحمدمجتبی حسینی» مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک پس از خوشامدگویی به میهمانان و شادباش میلاد حضرت سلام‌الله علیها و روز زن، از این که گنجینه وقفی حاج حسین آقا ملک، پذیرای آثار اهدایی و وقفی فرهنگ‌دوستان ایرانی دیگری نیز است، ابراز خرسندی کرد و با تمجید از بانو «ایران دست‌غیب بهشتی» افزود: «امیدواریم با گسترش فضای موسسه، سالنی برای نمایش دایمی آثار اهدایی به موزه به وجود آید».

وی بازنشر آثار تاریخی را امری دشوار اما دلنشین توصیف و تاکید کرد: «این کار دریچه‌ای به تاریخ و روزگار کهن می‌گشاید که موجب دلگرمی محققان این حوزه خواهد بود».
همچنین در ادامه این مراسم با پخش نماهنگی از صحبت‌های بانو «ایران دست‌غیب بهشتی» و نمایش مراحل اهدای آثار هنری و تاریخی وی به موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، از این بانوی نیکوکار و فرهیخته تقدیر شد.
مهدیه الهی قمشه‌ای: وقف، مظهر رحمانیت و رحیم بودن خدا است

در ادامه این مراسم بانو «مهدیه الهی قمشه‌ای» به عنوان نخستین سخنران، با اشاره به سنت حسنه وقف و اهدای آثار تاریخی، این کار را ایثاری بزرگ و مظهر رحمانیت و رحیم بودن خداوندی برشمرد. وی با تاکید بر این که آثار تاریخی و فرهنگی باید در آستانه دید مردم قرار گیرند، افزود: «اگر ما چیزی را وقف می‌کنیم در حقیقت نوعی ایثار انجام داده‌ایم و بنا بر گفته الهی، خدا ارزش آن را افزون می‌کند».
«الهی قمشه‌ای» با اشاره به روز زن و تولد حضرت زهرا سلام‌الله علیها به داستان سروده شدن شاهنامه به عنوان یکی از آثار بزرگ و گرانقدر ادب فارسی اشاره و تاکید کرد: «فردوسی، این شاعر بزرگ ایران‌زمین آن کتاب را به درخواست همسر خود سروده است».
وی همچنین با اشاره به کلام خدا که زن را زینت‌بخش عالم هستی دانسته است، به کانون مقدس خانواده اشاره کرده و نیاز امروز جامعه را دمیدن روح عشق در میان خانواده‌ها دانست.

قصه حافظ، قصه درس و زندگی است 

دیگر سخنران مراسم بزرگ‌داشت ولادت حضرت زهرا سلام‌الله علیها در موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک «محمدجواد محمدزاده مقدم» مدیرعامل موسسه چاپ و انتشارات آستان قدس رضوی (به‌نشر) بود. وی با تاکید به بازنشر نفایس خطی در حوزه هنر ایرانی- اسلامی و اثر آن در رشد و ارتقای فکری جامعه به بازنشر دیوان حافظ به خط میرزا علی‌نقی شیرازی اشاره کرد و افزود: «قصه حافظ، حکایت درس و زندگی است».
وی با اشاره به قرارگرفتن گنجینه‌ای ارزشمند در آستان قدس رضوی و موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک تاکید کرد: «تلاش‌های زیادی برای بازنشر این آثار صورت گرفته است و گام‌های جدی و موثری این در این راه برداشته شده است».
مدیرعامل موسسه چاپ و انتشارات آستان قدس رضوی (به‌نشر) همچنین با اشاره به تجهیز موسسه چاپ و انتشارات آستان قدس رضوی به امکانات جدید فنی گفت: «کیفیت بازنشر آثار قدیمی و نفیس، همتراز با آثاری است که در خارج از ایران چاپ و به علاقه‌مندان عرضه می‌شود.

رونمایی از نسخه بازنشر دیوان نفیس حافظ به خط میرزا علی‌نقی شیرازی
رونمایی از نسخه بازنشر دیوان نفیس حافظ به خط میرزا علی‌نقی شیرازی، بخش پایانی آیین گرامی‌داشت ولادت حضرت فاطمه سلام‌الله علیها در موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک بود. پیش از رونمایی این نسخه نفیس، «مجید فداییان» هنرمند نقاش و نگارگر، در سخنانی با اشاره به خاندان هنری میرزا یوسف مذهب‌باشی، به توصیف ویژگی‌های فنی این نسخه نفیس از دیوان حافظ و نسخه بازنشر آن پرداخت.
وی با اشاره به این نکته که بسیاری از این نسخه‌های نفیسی که امروز در اختیار داریم، به همت و مدد نهادهایی چون موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در دسترس قرار گرفته و نگاهبانی شده است، افزود: «خاندان میرزا یوسف مذهب‌باشی، خانواده ای بزرگ و هنردوست به شمار می‌آیند که منشا خدمات بزرگی در عرصه فرهنگ و ادب ایران‌زمین بوده‌اند.
«فداییان» با تاکید بر این نکته که در 3 سال گذشته، سه اثر از این خانواده بازنشر شده است به نسخه‌ای قرآنی اشاره کرد که به سفارش مظفرالدین شاه قاجار نوشته شده و پس از نگارش و تذهیب توسط این خانواده، به اتابک اعظم اهدا شده است.
به گفته وی، این نسخه از قرآن به خط میرزا شفیع ارسنجانی است که ترجمه‌ای به خط میرزا علی‌نقی شیرازی را به همراه دارد.
این هنرمند نگارگر، نگارش صحیفه سجادیه به دستور نصیرالملک و ترجمه میرزا علی‌نقی شیرازی و نسخه حافظ به خط میرزا علی‌نقی شیرازی را از دیگر آثار درخشان این خاندان هنری برشمرد.
«فداییان» با اشاره به این نکته که میرزا یوسف مذهب‌باشی به همراه شش فرزند خود به صورت گروهی و کارگاهی، آثاری اینچنینی آفریده‌اند، این خانواده را آخرین نسل از خاندان‌های هنری دانست که اینگونه کار کردن را سینه به سینه تجربه کرده‌اند.

گشایش دو نمایشگاه همانندسازی سکه‌های تاریخی و آثار اهدایی ایران دست‌غیب بهشتی 

در حاشیه آیین بزرگ‌داشت میلاد حضرت زهرا سلام‌الله علیها در موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، نمایشگاه مولاژ (همانندسازی) منتخب سکه‌های تاریخی متعلق به موزه ملی ملک گشایش یافت. در این نمایشگاه 50 سکه که توسط «اسماعیل رضامحمدی» همانندسازی شده‌اند، در آستانه دید همگان قرار گرفته است. پیشینه سکه‌هایی همانندسازی شده، به دوران هخامنشی تا قاجاریه بازمی‌گردد. «اسماعیل رضامحمدی» از استادان پیشرو در حوزه مولاژ (همانندسازی) آثار تاریخی در ایران و از دانش‌آموختگان نقاشی و مجسمه‌سازی دانشگاه هنر به شمار می‌رود.
گشایش نمایشگاه آثار اهدایی بانو «ایران دست‌غیب بهشتی» به موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، از دیگر برنامه‌های آیین گرامی‌داشت میلاد حضرت زهرا سلام‌الله علیها در این نهاد بزرگ وقفی متعلق به آستان قدس رضوی بود. این مجموعه حدود یک‌صد اثر هنری تاریخی را دربرمی‌گیرد که بانو «ایران دست‌غیب بهشتی» در سال 1391 به موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک وقف و اهدا کرده است. آثار به نمایش گذاشته شده دربرگیرنده اشیای متنوع کاربردی موجود در خانه‌های قدیمی ایرانی بوده که مستوره‌ای است از صنایع دستی ایرانی و گاه غیر ایرانی که به دلیل حضور در بیش‌تر خانه‌ها، رنگ و بوی فرهنگ این بوم را به خود گرفته است. در این نمایشگاه مجموعه‌ای از بافته‌ها و منسوجات، نقره و قلم‌زنی، عکس‌ها و اسناد، خاتم و چوب، شیشه‌های تراش‌خورده ایتالیایی، سماورهای روسی، جعبه‌های موزیکال فرنگی و چینی در آستانه دید همگان قرار گرفته است.


برچسب‌ها:

نظر شما: