نمایشگاه‌های «با کمالِ میل» و «صبحدم» در کتابخانه و موزه ملی ملک گشایش یافت

نمایشگاه‌های «با کمالِ میل» (گزیده کتاب‌های اهدایی زنده‌یاد دکتر حسین استعدادی) و «صبحدم» (هشت نسخه خطی دعای صباح امیرالمومنین؛ دو نسخه به خط ام سلمه دختر هنرمند و خوش‌نویس فتحعلی شاه قاجار)، همزمان با برپایی آیین گرامی‌داشت میلاد حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله علیها در کتابخانه و موزه ملی ملک گشایش یافت. سخنرانی درباره فردریش لانکامرر جایگاه صحاف ایرانی آلمانی‌تبار و پدر صحافی نوین ایران و تجلیل از دو اهداکننده اثر و کتاب به کتابخانه و موزه ملی ملک دیگر بخش‌های این آیین بود.

نمایشگاه‌های «با کمالِ میل» و «صبحدم» در کتابخانه و موزه ملی ملک گشایش یافت

هم‌زمان با برپایی آیین گرامی‌داشت میلاد حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله علیها

نمایشگاه‌های «با کمالِ میل» و «صبحدم» در کتابخانه و موزه ملی ملک گشایش یافت

نمایشگاه‌های «با کمالِ میل» (گزیده کتاب‌های اهدایی زنده‌یاد دکتر حسین استعدادی) و «صبحدم» (هشت نسخه خطی دعای صباح امیرالمومنین؛ دو نسخه به خط ام سلمه دختر هنرمند و خوش‌نویس فتحعلی شاه قاجار)، همزمان با برپایی آیین گرامی‌داشت میلاد حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله علیها در کتابخانه و موزه ملی ملک گشایش یافت. سخنرانی درباره فردریش لانکامرر جایگاه صحاف ایرانی آلمانی‌تبار و پدر صحافی نوین ایران و تجلیل از دو اهداکننده اثر و کتاب به کتابخانه و موزه ملی ملک دیگر بخش‌های این آیین بود.

به گزارش روابط عمومی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، وقف‌شده بر آستان قدس رضوی، آیین گرامی‌داشت میلاد حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله علیها یکی از هفت جشن دینی و مذهبی برپایه وقف‌نامه حاج حسین آقا ملک بنیان‌گذار و واقف کتابخانه و موزه ملی ملک، روز یک‌شنبه سوم بهمن 1400 خورشیدی در موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار شد.

کتابخانه ملک به دنبال ارتقای معارف و دانش است

دکتر غلامرضا خواجه‌سروی مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در آغاز این آیین با گرامی‌داشت میلاد حضرت صدیقه کبری سلام‌الله علیها گفت: «مدیریت موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک از سوی حاج حسین آقا ملک به تولیت آستان قدس رضوی سپرده شده است. او آنچه را داشت وقف امام رضا علیه‌السلام کرده است».

او افزود: «حاج حسین آقا برای اینکه این موسسه و اداره آن سرباری برای آستان قدس رضوی نباشد، اموال و املاک خود را پشتوانه آن گذاشت. او چون عاشق اهل بیت علیهم‌السلام بود در وقف‌نامه خود اعلام کرد باید هفت جشن مذهبی یعنی میلاد پنج‌تن آل عبا علیهم‌السلام، مبعث حضرت رسول (ص) و ولادت حضرت امام رضا (ع) در کتابخانه و موزه ملی ملک جشن گرفته شود. او همچنین تاکید کرده است باید پنج روز در محرم روضه‌خوانی داشته باشیم که ما به آن مکلف و پایبندیم و آن را اجرا می‌کنیم».

خواجه‌سروی تصریح کرد: «ارتقای معارف و حفظ‌الصحه دو انگیزه و هدف واقف بوده است. کتابخانه و موزه ملی ملک از این‌رو مکانی فرهنگی در راستای ارتقای معارف به شمار می‌رود».

مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک با اشاره به اینکه از زمان پایه‌گذاری این گنجینه تاکنون نزدیک به ۴ هزار نفر اشیای نفیس تاریخی و کتاب‌های خطی و چاپ سنگی خود را وقف و اهدا کرده‌اند، یادآور شد: این فرآیند نیک همچنان ادامه دارد و ما سپاسگزار و قدردان چنین بزرگانی هستیم، از این‌رو است که امروز نیز یاد زنده‌یاد دکتر حسین استعدادی، یکی از همین نیکوکاران را گرامی می‌داریم».

او در پایان گفت: «آستان قدس رضوی در طول سال‌هایی که تولیت این موقوفه را داشته نه تنها اجازه نداده است چیزی از آن کم شود، که بسیار نیز باه آن افزوده است. امروز امیدواریم این موسسه بتواند یک مرکز فرهنگی موفق در پایتخت باشد و به ایرانیان و جهانیان خدمات گوناگون فرهنگی برساند».

زنان باید حضرت زهرا (س) را الگوی خود قرار دهند

نسرین آرین‌نژاد، مدرس حوزه و دانشگاه در ادامه این مراسم درباره «بانوی فاطمی» بیان داشت: «همه امروز در جامعه از آسیب‌های اجتماعی و معضلات جامعه صحبت می‌کنند،‌ اما یک بانوی فاطمی، یک همسر و مادر موفق باید بداند برای داشتن یک فرزند موفق یک‌سری ممنوعیات را نباید انجام دهد».

وی افزود: «مقایسه با دیگران، لجبازی با فرزند، پرهیز از حرف‌های تکراری و دوری از رقابت ناسالم نکاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد. درست است باید با مقتضیات زمان و مکان پیش رویم اما می‌توانیم از تجربیات گذشتگان هم استفاده کنیم. فرزندی می‌تواند بیرون از خانه محکم باشد که اقتدار مادر و پدر را در خانه بببیند».

آرین‌نژاد تصریح کرد: «باید واقع‌نگر بود. اجازه دهید گاهی اوقات بچه‌ها نداری شما را هم احساس کنند، بچه باید بداند پدر در شرایط سخت اقتصادی چطور زندگی را پیش می‌برد، باید از همسر در برابر فرزندتان تشکر کنید».

وی افزود: شاید روز زن روز خاصی باشد اما هر روز رفتار و کردار ما می‌تواند روز شادی و عید باشد. بانوی فاطمی که حضرت زهرا (س) را الگوی خود قرار داده است باید در درجه اول نسبت به همسر، فرزند و اطرافیان مهربان باشد».

این مدرس دانشگاه با اشاره به این که خانم‌ها مدیران اجرایی بسیار موفقی‌اند چون به جزییات توجه بیش‌تری دارند، گفت: چقدر خوب می‌شود از این جزیی‌نگری در مسیر درست استفاده کنیم».

در ادامه این مراسم از کتاب «سلوک مسلمانی» با حضور حجت‌الاسلام و المسلمین سیدرضا عمادی نویسنده و مهتا باصفا ویراستار کتاب رونمایی شد.

حجت‌الاسلام و المسلمین سیدرضا عمادی در این مراسم با گرامی‌داشت ولادت حضرت زهرا (س) اظهار داشت: «من سفارش می‌کنم همه حدیث کسا را که شان نزول آیه تطهیر است، بخوانند. حضرت صدیقه طاهره ستون خیمه خانواده بود، ما باید ببینیم حضرت زهرا چه گفته و چه کار کرده است».

این نویسنده تصریح کرد: «پیغمبر (ص) جنگ‌های بسیار داشته که در پشت صحنه آن‌ها حضرت زهرا کنارشان بوده است. این بانو کسی است که نمونه شخصیتش را نداریم.

لانکامرر علاقه زیادی به زبان و فرهنگ فارسی داشت

در ادامه این مراسم فریبا افکاری پژوهشگر و دکترای رشته کتابداری و اطلاع‌رسانی درباره فردریش لانکامرر صحاف ایرانی آلمانی‌تبار و پدر صحافی نوین ایران گفت: «این شخصیت علمی‌ و‌ فرهنگی آنچنان که باید، شناخته شده نیست، با وجود این که کتابخانه غنی او با بیش از ۲ هزار جلد کتاب اکنون در کتابخانه وزارت امور خارجه نگهداری می‌شود».

وی افزود: «همکاری با دانشگاه تهران موجب شد لانکامرر کتاب‌های زیادی را در کتابخانه‌های ادبیات، الهیات و حقوق به شیوه خاص خود صحافی کند».

افکاری با اشاره به این که این شخصیت فرهنگی در سال ۱۳۰۲ از پدری آلمانی و مادری ارمنی به دنیا آمد، گفت: «او تا سال ۱۳۱۷ مشغول به تحصیل بود و‌ پس از آن بعد به ایران بازگشت و در کارگاه صحافی پدر مشغول شد و استعداد خود را در این زمینه بروز داد».

وی با بیان این که آثار صحافی او در انستیتو رازی به یادگار مانده است، یادآور شد: «پدر لانکامرر همواره تلاش داشت ظرایف صحافی را به او یاد دهد. او نخستین ماشین چاپ را ساخت و کار صحافی کتابخانه‌های بزرگی همچون کتابخانه ملی، کتابخانه مجلس، کتابخانه مرکزی و کتابخانه دانشگاه تهران را بر عهده داشت».

این پژوهشگر در ادامه گفت: لانکامرر از مولفان ایرانی کتاب‌های زیادی را صحافی کرده است. استاد ایرج افشار در کتاب خود از ا‌و به عنوان صحاف هنرمند نام برده است. وی با وجود امکان اقامت در آلمان و‌ دیگر کشورهای اروپایی تابعیت ایرانی را پذیرفت و با علاقه زیاد به زبان و فرهنگ‌ فارسی در ایران ماند».

لانکامرر هیچ‌گاه در قبال صحافی قرآن وجهی دریافت نکرد

افکاری ادامه داد: «ارتباط گسترده فرهنگی و علمی لانکامرر با استادان دانشگاه، سفارت‌خانه‌ها، همکاری با دانشگاه تهران و کتابخانه‌های ایران، همچنین گردآوری کتابخانه شخصی موجب ‌شد او فراتر از یک صحاف شناخته شود».

او تصریح کرد: «لانکامرر مسیحی بود اما هیچ‌گاه در قبال صحافی قرآن وجهی دریافت نکرد و باور داشت نباید برای کار در زمینه کتاب آسمانی دستمزد بگیرد».

این پژوهشگر در پایان گفت: تقاضا دارم از تجربه خانم مریم موسوی (اهداکننده تجهیزات کارگاه صحافی لانکامرر به کتابخانه و موزه ملی ملک) که شاگرد‌ لانکامرر بودند و همکاران ایشان بیش‌ترین استفاده صورت گیرد تا هنر این شخصیت علمی و فرهنگی میان جوانان زنده بماند».

موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در این آیین همچنین از مریم موسوی اهداکننده تجهیزات کارگاه صحافی لانکامرر به موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک و بیژن صادقی شاگرد فردریش لانکامرر در زمینه صحافی به همراه خانواده (خواهر) زنده‌یاد دکتر حسین استعدادی اهداکننده بزرگ کتاب به این موقوفه آستان قدس رضوی تجلیل و تقدیر کرد.

برپایی دو نمایشگاه «صبحدم» (هشت نسخه خطی دعای صباح امیرالمومنین؛ دو نسخه به خط ام سلمه دختر هنرمند و خوش‌نویس فتحعلی شاه قاجار) و «با کمالِ میل» (گزیده کتاب‌های اهدایی زنده‌یاد دکتر حسین استعدادی) بخش‌هایی از برنامه‌های فرهنگی این آیین بود.

برچسب‌ها:

نظر شما: