به یاد ایران
زندهیاد ایران دستغیب بهشتی (زاده یکم مهر ۱۳۰۳ خورشیدی در شیراز و درگذشته جمعه ۱۷ دی ۱۴۰۰ در تهران و مدفون در آرامستان ابن بابویه تهران) بخشی عمده از آثار هنری خانوادگیاش را در سال۱۳۹۱ خورشیدی، زمانی که ۸۸ ساله بود به موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک اهدا کرد. او دانشآموخته قدیمی دانشگاه تهران با۳۶ سال پیشینه دبیری بود. بانو ایران دستغیب بهشتی فرزند سیدمحمدرضا دستغیب بهشتی بود که به روایت خودش، در سالهای ۱۳۰۳ و ۱۳۰۶ خورشیدی از وزیر وقت فرهنگ، نشان درجه یک و دو علمی دریافت کرده بود.
دیدار با زندهیاد ایران دستغیب بهشتی، واقف آثار تاریخی به کتابخانه و موزه ملی ملک
به یاد ایران
زندهیاد ایران دستغیب بهشتی (زاده یکم مهر 1303 خورشیدی در شیراز و درگذشته جمعه 17 دی 1400 در تهران و مدفون در آرامستان ابن بابویه تهران) بخشی عمده از آثار هنری خانوادگیاش را در سال1391 خورشیدی، زمانی که 88 ساله بود به موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک اهدا کرد. او دانشآموخته قدیمی دانشگاه تهران با۳۶ سال پیشینه دبیری بود. بانو ایران دستغیب بهشتی فرزند سیدمحمدرضا دستغیب بهشتی بود که به روایت خودش، در سالهای ۱۳۰۳ و ۱۳۰۶ خورشیدی از وزیر وقت فرهنگ، نشان درجه یک و دو علمی دریافت کرده بود.
به گزارش روابط عمومی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، وقفشده بر آستان قدس رضوی، گنجینه اهدایی و وقفی «ایران دستغیب بهشتی»، بیش از یکصد اثر ارزشمند هنری و تاریخی را دربرمیگرفت. این مجموعه آثار گوناگون کاربردی موجود در خانههای قدیم ایران را دربرمیگرفت. گنجینهای از صنایع دستی ایرانی و غیر ایرانی همچون خاتمهایی از عاج و برنز، فرشهای ابریشمین، گلیم با رنگهایی از دل طبیعت و بافتههای ابریشمدوزی در این میان به چشم میخورد. همچنین بخشی از گنجینه اهدایی و وقفی، منسوجاتی مانند تابلوی بزرگ سدرهدوزی، کارهای چوبی مانند جعبههای گوناگون جواهرات، خاتم و معرق و ظرفهای شیشهای تراشخورده به همراه ابزارهای گوناگون هنرهای تزیینی بود. مجموعه شیشههای تراشدار ایتالیایی، سماورهای روسی با مهر تزار نیکلای روس و جعبههای موزیکال، زینتبخش مجموعه اهدایی این بانوی نیکوکار به شمار میآمد. مجموعه بانو ایران دستغیب بهشتی از اینرو در دسته هنرهای تزیینی و کاربردی جای میگرفت که همواره در فرهنگ ایرانی جایگاهی ویژه داشته است.
زندهیاد بانو ایران دستغیب بهشتی پس از اهدای آثار تاریخی به موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در گفتوگویی رسانهای درباره این کوشش فرهنگی گفته بود ««من نه جوانم نه جویای نام. اگر میدانید با گفتن این جملهها کسی تشویق میشود که آثار خانوادگیاش را به موزهها هدیه و وقف کند، اینها را منتشر کنید. [...] از خیلی وقت پیش میخواستم این کار را انجام دهم تا این آثار همچون بسیاری دیگر از آثار تاریخی و گرانبها و هنری برای کشور ماندگار باشد. امن بودن کتابخانه و موزه ملی ملک و وقفی بزرگ که حاج حسین آقا ملک به آستان قدس رضوی تقدیم کردند، دو عامل مهم بود که مرا برانگیخت آثار و اشیای خود را به این نهاد فرهنگی اهدا و وقف کنم».
کلیپی کوتاه با صدای زندهیاد ایران دستغیب بهشتی را در لینک زیر ببینید؛
دیدار با زندهیاد ایران دستغیب بهشتی، واقف آثار تاریخی به کتابخانه و موزه ملی ملک