آیین گرامیداشت میلاد امام رضا(ع) در موزه ملک برگزار شد/جعفریان: امام رضا(ع) مظهر اسلام رحمانی است

رسول جعفریان در آیین گرامیداشت میلاد فرخنده هشتمین اختر تابناک آسمان ولایت که همزمان با رونمایی کتاب «بر آستان رضا» در موزه ملک برگزار شد، امام رضا(ع) را مظهر اسلام رحمانی دانست. به گزارش روابط عمومی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، سیدمجتبی حسینی، مدیر عامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، در ابتدای این آیین که روز پنجشنبه، ششم مهر ماه، در سرسرای موزه ملک برگزار شد، به ارائه گزارشی از فعالیت‌های این موسسه در دهه کرامت پرداخت.

آیین گرامیداشت میلاد امام رضا(ع) در موزه ملک برگزار شد/جعفریان: امام رضا(ع) مظهر اسلام رحمانی است

​وی اظهار داشت: همزمان با دهه کرامت و به مناسبت میلاد موسی‌الرضا(ع)، در قالب چهارمین جشنواره فرهنگی هنری ماه هشتم، پنج نمایشگاه شامل نمایشگاه سکه‌‌های یادمان زادروز امام رضا(ع)، نمایشگاه زیورآلات سنتی با نقوش و نوشته‌های مرتبط با امام رضا(ع) ساخته دست استاد رضا تابع‌منش، نمایشگاه عکس بر آستان رضا و دو نمایشگاه با عنوان «سی‌مرغ» با موضوع نقش پرندگان در فرهنگ ایرانی اسلامی، در موزه ملک برپا شد.

حسینی افزود: علاوه بر پنج نمایشگاه برپا شده در موزه ملک، نمایشگاه‌هایی نیز از تصاویر آثار موزه‌ای گنجینه ملک، در کاخ نیاوران، کاخ سعدآباد، بقعه شیخ صفی در اردبیل، عالی ‌قاپو در اصفهان و تکیه معاون‌الملک در کرمانشاه،‌در این دهه برپا بود.
وی ادامه داد: افزون بر این، میلاد امام رضا(ع) بهانه‌ای شد برای چند فعالیت‌ فرهنگی، از جمله انتشار کتاب نفیس «بر آستان رضا» مجموعه‌ای از عکس‌های محمد خوشرو از حرم رضوی با همکاری مؤسسه آفرینش های هنری آستان قدس رضوی، انتشار کتاب «سیمرغ» مطالعه پرندگان در فرهنگ ایرانی اسلامی و تهیه نرم‌افزاری از فهرست کامل نسخ خطی گنجینه ملک که پیش از این 13 جلد آن به طبع رسیده بود و در این لوح فشرده جلد 14 و مرقعات افزوده شده است.
در ادامه این آیین، نماهنگی از صلوات خاصه امام رضا(ع) با صدای محمد اصفهانی پخش شد و پس از آن، رسول جعفریان، مدیر کتابخانه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، به سخنرانی پرداخت. وی اظهار داشت: در این دنیا که همه بخش‌های زندگی ما از سیاست و اقتصاد تا فرهنگ و هنر، سرشار از استرس است و هر روز اخبار استرس‌زا و تحریک‌کننده می‌شنویم، برگزاری چنین محفلی در چنین مکان عزیزی به نام مبارک امام رضا(ع) که سمبل اسلام رحمانی است، جای خوشوقتی و تبریک دارد.
وی ادامه داد: همه ما به نوعی بر سر خوان نعمت امام رضا(ع) نشسته‌ایم، چه آن‌ها که بسیار مقیدند و اهل رساله و فقه، و چه آن‌هایی که به امام رضا(ع) به عنوان سمبل معنویت عشق می‌ورزند. در ایران، امام رضا(ع) متعلق به همگان است، حتی سنیان خراسان که حنفی بوده‌اند نیز به زیارت حرم آن حضرت می‌آمده‌اند و به او عشق می‌ورزیدند.
جعفریان افزود: یکی از آثار عشق و محبت ایرانیان، در مسیری مشهود است که امام رضا(ع) از آن گذر کرده‌‌اند و به خراسان رفته‌‌اند. در این مسیر، از زمانی که تعداد اندکی از مردم اهل تشیع بودند، مکان‌های استراحت و توقف آن حضرت، با کتیبه‌‌ها و یادمان‌هایی مشخص شده و برای همگان، مکان‌هایی مقدس به‌شمار می‌رود.
وی با تاکید بر این که اعراب شیعه نیز در این عشق به امام رضا(ع) با شیعیان ایران مشترکند، گفت: اما در ایران، به دلیل تجربه تاریخی و خردگرایی ایرانیان و همچنین علاقه مردم به اخلاق عرفانی، این گرایش بیشتر است و به هر حال، ارتباط بین فلسفه و خردگرایی و تشیع، شیعه را برای ایرانیان جذاب کرده است.
مدیر کتابخانه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: نه‌تنها در فلسفه، بلکه در ادبیات نیز، شعر فارسی به نوعی مدیون فضایل اهل بیت علیهم‌السلام است. انسان‌ها نیاز به الگو و اسوه دارند و اهل بیت، به ویژه امام رضا(ع) نیز اسوه‌ای بسیار خوب و مظهر اسلام رحمانی است.
جعفریان در ادامه، با روایت عشق و علاقه علمای سنی به امام رضا(ع)، اظهار داشت: در دوران صفوی، بسیاری از مردم به دلیل خردگرایی و با انتخاب خودشان شیعه شدند و برکات اهل بیت علیهم‌السلام در جامعه شیعیان مشهود است؛ ولی متاسفانه ما به ایشان پاسخ درست و مناسبی نداده‌ایم و گاه به خرافه روی آورده‌ایم.
وی با تاکید بر این که کم‌توجهی به ادبیات و فلسفه در این حوزه، سبب رشد خرافات شده، گفت: تشیع مظهر خردگرایی است و ما می‌توانستیم خرد قوی‌تری داشته باشیم. این خرافه‌گرایی که امروز شاهد رواج آنیم، در شان مردم ما نیست و از ما با آن پیشینه و فرهنگ و سطح علم و دانش توقع نمی‌رود تا این حد به خرافه روی آوریم.
مدیر کتابخانه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی گفت: اگر ملتی فقط و فقط یک ابوریحان داشته باشد، برایش کافی است که در بالاترین سطح خرد باشد. ابوریحان بیرونی مظهر عقل ایرانی است. او به نوعی ابن خلدون ما و مظهر علم و دانش ماست و متاسفانه ما چقدر از آن زمان تاکنون افت کرده‌ایم.
جعفریان سپس با ذکر روایتی از یونس‌بن عبدالرحمن درباره مقابله امام رضا(ع) با خرافه‌گرایی و تاکید بر عقل و خرد امام رضا(ع)، به اهمیت هنر شیعی اشاره کرد و با اظهار تاسف از بی‌توجهی جامعه به تولید آثار هنری شیعی به زبان روز، گفت: درست است که در دوران پهلوی در بسیاری زمینه‌ها سردرگم بودیم و اغلب آثار هنری و آثار مکتوب حتی در حوزه علوم سیاسی، وارداتی و ترجمه‌شده است؛ ولی ما تا دوران مشروطه در بسیاری زمینه‌ها، از جمله علوم سیاسی، صاحب‌نظر بوده‌ایم و بعد از انقلاب اسلامی نیز به خودمان بازگشتیم و بسیاری از هنرمندانمان به فرهنگ سنتی و ملی وفادارند و لازم است حمایت شوند.
این استاد تاریخ، افزود: دست‌اندرکاران و مسئولان بیشتر به هنر توجه کنند و مطمئن باشند که ضرر نمی‌کنند و نتیجه سرمایه‌گذاری و حمایتشان در زمینه هنر، از هر حوزه دیگری بیشتر نمود خواهد داشت. پس در این حوزه خست نورزند؛ زیرا با یک سیاست خوب می‌توان نتایج مهمی از هنر گرفت.
در ادامه این آیین، آوازی برای نخستین بار از علیرضا قربانی همراه با تصاویری از عکس‌های محمد خوشرو از حرم امام رضا(ع)، پخش شد و پس از آن، حجت‌الاسلام شاهمرادی، رسول جعفریان و سیدمجتبی حسینی، کتاب «بر آستان رضا» را رونمایی کردند.
سپس با پخش فیلم کوتاهی از روند برگزاری مسابقه فرهنگی هنری سی‌مرغ، بیانیه هیئت داوران این مسابقه قرائت و جوایز برگزیدگان و تقدیرشدگان، توسط عبدالمجید شریف‌زاده، نوشاد رکنی و سیدمجتبی حسینی، اهدا شد.
هیئت داوران این مسابقه مهدی تمیزی و پری زنگنه را برای اثر مشترک «حضور نقش پرنده بر سنگ قبرهای مردم اصفهان»، محبوبه اسکندری را برای اثر حجم با عنوان «مرغ و قفس» و بهروز شریفی زیندشتی را برای اثر نقاشی‌خط با عنوان «سیمرغ»،‌ شایسته تقدیر دانست.
همچنین علی مشهدی رفیع برای مقاله «بانگ مرغان»، مریم انصاری برای زیورآلات با عنوان «پرندگان در نمادهای سمبلیک»، سیدامین شاه‌رکنی برای نماهنگ با عنوان «سی‌مرغ قدیم، سی هزار مرغ جدید»، مرضیه برکت رضایی برای تصویرسازی «برداشت مفهومی از مهر مادری با استفاده از پرنده» و پری زنگنه برای اثر تصویرگری با عنوان «نقش طاووس و حوا»، به عنوان برگزیدگان این مسابقه معرفی شدند.
پخش نماهنگی از موسیقی تاجیکستان که با آهنگسازی طوی‌جان نیازی و آواز دولتمند خلف در مدح امام رضا(ع) و به همت موسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی ساخته شده بود و برای نخستین بار شنیده می‌شد، پایان‌بخش این آیین بود.

برچسب‌ها: بانگ مرغان / تشیع / سیمرغ

نظر شما: