کتابخانه و موزه ملی ملک، از مهم‌ترین گنجینه‌های موزه‌ای در ایران به شمار می‌آید

دو نمایشگاه «بازوبند پهلوانی» و «سراچه تن»، هم‌زمان با آیین گرامی‌داشت میلاد امام حسین علیه‌السلام و با حضور معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، در کتابخانه و موزه ملی ملک گشایش یافت.

کتابخانه و موزه ملی ملک، از مهم‌ترین گنجینه‌های موزه‌ای در ایران به شمار می‌آید

معاون سازمان میراث فرهنگی در آیین گشایش دو نمایشگاه «بازوبند پهلوانی» و «سراچه تن» تصریح کرد

کتابخانه و موزه ملی ملک، از مهم‌ترین گنجینه‌های موزه‌ای در ایران به شمار می‌آید

دو نمایشگاه «بازوبند پهلوانی» و «سراچه تن»، هم‌زمان با آیین گرامی‌داشت میلاد امام حسین علیه‌السلام و با حضور معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، در کتابخانه و موزه ملی ملک گشایش یافت.

موزه ملک از موزه‌های مهم تهران و ایران است

به گزارش روابط عمومی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه آستان قدس رضوی، در این آیین گرامی‌داشت «محمدحسن طالبیان»، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور در سخنانی کوتاه اظهار کرد: «با کارهایی که در کتابخانه و موزه ملی ملک انجام گرفته است، این گنجینه از موزه‌های مهم تهران و ایران به شمار می‌آید. این مجموعه وقفی خوشبختانه در کنار مجموعه موزه ملی ایران قرار دارد. امیدواریم دیگر ساختمان‌هایی که در میدان مشق هستند نیز به موزه اختصاص یابند».

وی ادامه داد: «هیات دولت پیش از این مصوب کرده بود که این محدوده به مرکز موزه‌های ملی ایران تبدیل شود و بتواند در موضوعات فرهنگی نقش‌آفرینی کند. این مصوبه اکنون در حال پیگیری است و فکر می‌کنم این مهم گام به گام صورت خواهد گرفت».

رویدادهای فرهنگی در کنار سنت وقف‌نامه‌ای

«سیدمحمدمجتبی حسینی» در ادامه با اشاره به روز فرخنده میلاد کوکب هدایت، حضرت امام حسین علیه‌السلام افزود: «کتابخانه و موزه ملی ملک افتخار دارد، هر سال واقفان و اهداکنندگانی گرامی از جمله بانو نسرین دستغیب بهشتی، که اهل جود و نیکوکاری‌اند، در راستای نگهداری درست موقوفه حاج حسین آقا ملک، در سایه انفاس قدسی امام رضا علیه‌السلام، آثار خود را به این مجموعه اهدا می‌کنند تا بر غنای این گنجینه بیافزایند».

وی ادامه داد: «در سنتی که در کتابخانه و موزه ملی ملک جاری است، در کنار هر آیین مذهبی، رویدادی فرهنگی برنامه‌ریزی می‌شود. امروز هم ششمین نمایشگاه تک‌ اثر که به «بازوبند پهلوانی» اختصاص دارد، گشایش می‌یابد در این سالن برای مدت سه ماه یک اثر دیده نشده، به نمایش گذاشته می‌شود».

مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در ادامه اظهار کرد: «نمایشگاه "سراچه تن" براساس نسخه خطی تشریح‌الابدان که به کالبد‌شناسی پیکر انسان اختصاص دارد، دیگر رویداد فرهنگی است که در این روز گشایش می‌یابد. رونمایی از کتاب بازنشر از روی کهن‌ترین نسخه "قرابادین کبیر" در ایران با مقدمه دکتر علی‌اکبر ولایتی نیز از دیگر برنامه‌هایی است که در آیین امروز انجام می‌شود».

در طب سنتی، انسان یک منظومه است

در ادامه این آیین، «نوشاد رکنی» رییس اداره اطلاعات فرهنگی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک درباره کتاب «قرابادین کبیر» گفت: «تفاوت عمده طب سنتی با طب جدید این است که طب سنتی کلان‌نگر است و در این طب انسان به عنوان یک منظومه و مجموعه‌ای که در نهایت نظم خلق شده، دیده می‌شود. جسم در واقع بخشی از این مجموعه است. ترکیبی از جسم و روح و ذهن، مزاج‌ها، شرایط زندگی و احوالات و امور روزمره و محیط اطراف، در زندگی و سرنوشت و سلامت انسان تاثیرگذار است. بنابراین اگر کسی بیمار شد در واقع این مزاج او از حالت تعادل خارج شده است».

وی افزود: «امروزه با تربیت پژوهشگرانی که بتوانند از این نسخه‌ها و منابع کهن طب سنتی استفاده کنند، دوباره می‌توانیم به گذشته درخشان علمی خود بازگردیم و از طب سنتی بهره ببریم. دیدن جزییات در علم طب کافی نیست و باید کل را دید. سابقه پزشکی و به نظم درآوردن منظومه انسان، خیلی مهم است. در مطالعات باستان‌شناسی و در حفاری‌های انجام شده می‌بینیم که رد خیلی از گیاهان دارویی پیدا شده و این نشان می‌دهد که در گذشته این گیاهان را می‌شناختند و از آن‌ها استفاده می‌کردند».

تاریخچه‌ای از «قرابادین»

رکنی تصریح کرد: «ین دانسته‌ها و دانش به مرور زمان افزایش پیدا کرد و در نهایت یکی از بزرگ‌ترین دانشکده‌‌ها و شهرهای دانشگاهی جهان را درایران و در جندی شاپور داشتیم که امروزه ویرانه‌های آن موجود است».

رییس اداره اطلاعات فرهنگی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در ادامه گفت: «از دوره‌های گذشته کتاب‌های قرابادین بسیاری که در لغت به معنای داروهای ترکیبی است نوشته شده که از قرابادین جالینوس تا دوره‌های جدید که در نهایت به قرابادین عقیلی خراسانی می‌رسد.. این کتاب امروزه در میان پزشکان طب سنتی بسیار رایج است. عقیلی خراسانی، نویسنده کتاب باارزش مخزن‌الادویه است. اما قرابادین شاپور سهل از سده سوم تا میانه سده ششم، اصلی‌ترین کتاب درسی بود که در تمام داروسازی‌ها و بیمارستان‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفت».

رونمایی از «قرابادین شاپور سهل»

در بخش پایانی این آیین، کتاب «قرابادین شاپور سهل» تالیف شاپور بن سهل جندی‌شاپوری، با مقدمه دکتر علی‌اکبر ولایتی که به طور مشترک از سوی نشر مجمع ذخائر اسلامی و کتابخانه و موزه ملی ملک به چاپ رسیده است، رونمایی شد. همچنین آیین‌های پرده‌خوانی و منقبت‌خوانی به مناسبت میلاد باسعادت حضرت امام حسین علیه‌السلام از دیگر برنامه‌هایی بود که در این روز اجرا شد.

برگزاری آیین گرامی‌داشت میلاد امام حسین علیه‌السلام/ گزارش تصویری

نظر شما: