مرقع نفیس مناجات حضرت علی علیهالسلام به خط سلطانمحمد خندان به نمایش درآمد
مرقع نفیس خطی «مناجات حضرت علی علیهالسلام» به خط سلطانمحمد خندان، خوشنویس پرآوازه خراسانی در تالار تک اثر کتابخانه و موزه ملی ملک به نمایش درآمد.
گشایش نمایشگاه «تک اثر پانزدهم» کتابخانه و موزه ملی ملک
مرقع نفیس مناجات حضرت علی علیهالسلام به خط سلطانمحمد خندان به نمایش درآمد
مرقع نفیس خطی «مناجات حضرت علی علیهالسلام» به خط سلطانمحمد خندان، خوشنویس پرآوازه خراسانی در تالار تک اثر کتابخانه و موزه ملی ملک به نمایش درآمد.
به گزارش روابط عمومی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه آستان قدس رضوی، پانزدهمین نمایشگاه تک اثر نخستین موزه وقفی- خصوصی ایران، به مرقع خطی «مناجات حضرت علی علیهالسلام» اختصاص یافته است. این نسخه جذاب تاریخی همزمان با برگزاری آیین گرامیداشت میلاد امام حسن مجتبی علیهالسلام در روز چهارشنبه 9 خرداد 1397 خورشیدی و در آستانه ایام سوگواری شهادت حضرت علی علیهالسلام به نمایش درآمده است.
مرقع نفیس خطی «مناجات حضرت علی علیهالسلام» که به شماره 5929 در گنجینه نسخههای خطی کتابخانه و موزه ملی ملک نگهداری میشود، در سده 9 هجری به وسیله «سلطانمحمد خندان» خوشنویس سرشناس خراسانی به خط نستعلیق، روی کاغذ ختایی کتابت و به شیوه لاکی طرح با گل و بوته درون لاجورد مشکی با گل زنبق تجلید شده است. رنگهنویسی، ویژگی منحصربهفرد کتابت این نسخه خطی به شمار میآید. رنگهنویسی به شیوه نگارش سطرهای نسخهها با رنگهای گوناگون گفته میشود. این اثر ارزشمند هنری همچنین به دلیل خط ممتاز و برجست، به عنوان متن معیار خوشنویسان در دورههای پس از کتابت آن بوده است. «سلطانمحمد خندان» از خوشنویسان ایرانی به شمار میآید که در دربار سلطانحسین بایقرا به فعالیت هنری مشغول بوده است. او از خوشنویسان برجسته خراسان و از شاگردان تراز یک «سلطانعلی مشهدی» به شمار میآید. کتابخانه و موزه ملی ملک، نسخه این مناجات تاریخی را در سال 1391 خورشیدی با همکاری فرهنگستان هنر، با حفظ ویژگیهای اصیل نسخه اصل موجود در گنجینه وقفی حاج حسین آقا ملک بازنشر کرده است.
افزون بر نمایش مرقع مناجات حضرت علی علیهالسلام، تابلوهایی از بخشهای آن مانند ترجمه نسخه و بررسی اثر از جنبههای گوناگون محتوایی و هنری همچون آرایههای تزیینی، جلدسازی و خوشنویسی با همکاری هنرمندان و کارشناسان هنرهای سنتی اسلامی- ایرانی، در این نمایشگاه ارایه شده است.
نخستین موزه وقفی- خصوصی ایران و یکی از شش کتابخانه بزرگ کشور در حوزه نسخههای خطی، دوستداران فرهنگ و هنر اسلامی- ایرانی را به بازدید از این نمایشگاه فرامیخواند. ساختمان کتابخانه و موزه ملی ملک در محوطه تاریخی باغ ملی تهران به نشانی «میدان امام خمینی (ره)، سردر باغ ملی، خیابان ملل متحد» جای گرفته است.