رویکردی تازه به نسخههای خطی قرآن کریم در گنجینه کتابخانه و موزه ملی ملک
کتابخانه و موزه ملی ملک و مرکز طبع و نشر قرآن کریم برای همکاریهای مشترک فرهنگی و هنری در حوزههای مرتبط کاری به ویژه در زمینههای برگزاری کارگاهها و نشستهای مشترک علمی- آموزشی و انتشار آثار به منظور پیشبرد فرهنگ و تمدن ایرانی ـ اسلامی تفاهمنامه امضا کردند.

بزرگترین موقوفه فرهنگی ایران و مرکز طبع و نشر قرآن کریم تفاهمنامه امضا کردند
رویکردی تازه به نسخههای خطی قرآن کریم در گنجینه کتابخانه و موزه ملی ملک
کتابخانه و موزه ملی ملک و مرکز طبع و نشر قرآن کریم برای همکاریهای مشترک فرهنگی و هنری در حوزههای مرتبط کاری به ویژه در زمینههای برگزاری کارگاهها و نشستهای مشترک علمی- آموزشی و انتشار آثار به منظور پیشبرد فرهنگ و تمدن ایرانی ـ اسلامی تفاهمنامه امضا کردند.
به گزارش روابط عمومی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه آستان قدس رضوی، این تفاهمنامه همکاری که روز چهارشنبه 7 آذر 1397 خورشیدی به امضای دکتر غلامرضا خواجه سروی، مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک و سیدعلی سرابی، قائممقام مرکز طبع و نشر قرآن کریم رسید، هدفهایی گوناگون در زمینههای فرهنگی و دینی به ویژه در زمینه نشر قرآن کریم از دریچه نسخههای نفیس خطی و پژوهش در گسترههای یادشده را پیش روی دارد. کتابخانه و موزه ملی ملک و مرکز طبع و نشر قرآن کریم برپایه این تفاهمنامه همکاری متعهد شدند زمینههای مناسب برای تخصیص و تبادل نیروی متخصص و کارشناس برای برگزاری دورههای آموزشی، تحقیقاتی و نشستها و همایشهای مشترک طرفین در حوزه کتابت و کتابآرایی قرآن کریم، برگزاری نشستهای علمی، هنری، سمینار، نمایشگاهها و سخنرانیهای آموزشی و پژوهشی در زمینه آثار قرآنی و اطلاعرسانی در زمینه زمان، مکان و نحوه برگزاری همایش ها، کنفرانسها و نشستهای تخصصی توسط طرفین را فراهم آورند. این دو نهاد فرهنگی همچنین توافق کردند در زمینههایی چون همکاری در زمینه تبادل اطلاعات در حوزههای مشترک به ویژه آثار و پژوهشهای مربوط به فرهنگ و تمدن ایرانی- اسلامی در حوزه کتابت و کتابآرایی قرآن کریم، معرفی استادان مورد نیاز برای استفاده از توانمندیهای مورد نظر در خصوص برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی و انجام پژوهشهای کاربردی و انتشار آثار قرآنی هنرمندان معاصر در حوزه کتابت قرآن، ادعیه و دیگر متون دینی، همکاری و همافزایی داشته باشند.
گنجینهای سرشار از نفایس قرآنی و دینی
دکتر غلامرضا خواجه سروی، مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک نیز در آیین امضای این تفاهمنامه با اشاره به اهمیت اجراییکردن آن افزود: «امیدواریم کتابخانه و موزه ملی ملک به عنوان پایگاه فرهنگی آستان قدس رضوی در تهران، با یاری مرکز طبع و نشر قرآن کریم، بخشی دیگر از نفایس این گنجینه را در دسترس و پیش روی پژوهشگران و شهروندان بگذارد تا هماهنگونه که حاج حسین آقا ملک، بنیانگذار و واقف کتابخانه و موزه ملی ملک در وقفنامه تصریح کرده است همگان بتوانند از این گنجینه بزرگ فرهنگی- تاریخی بهره بگیرند».
وی افزود: «کتابخانه و موزه ملی ملک به ویژه در بخش نسخههای خطی، نفایسی گسترده در زمینه موضوعهای دینی و مذهبی در خود دارد. هریک از این نسخهها میتوانند گوشههایی از دستاوردهای عالمان، دینشناسان و دانشمندان اسلامی را در زمینههای گوناگون دینی و مذهبی، به پژوهشگران، دینپژوهان، نویسندگان و رهپویان این مسیر بنمایانند و اینان را در تولید دادههای دینی و مذهبی در روزگار کنونی یاری رسانند».
خواجهسروی یادآور شد: «نخستین گام اجرایی این تفاهمنامه میتواند برپایی نشستها، نمایشگاهها، کارگاهها و انتشار کتابهای گوناگون به ویژه در زمینه نسخههای خطی مرتبط با قرآن کریم و دیگر حوزههای دینی و مذهبی باشد که در گنجینه بزرگترین موقوفه فرهنگی ایران نگهداری میشوند».
سیدعلی سرابی، قائممقام مرکز طبع و نشر قرآن کریم نیز در این آیین با اشاره به پیشینه و چگونگی شکلگیری این مرکز افزود: «مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی ایران، در اوایل دهه هفتاد به فرمان رهبر معظم انقلاب (مدّ ظلّهالعالی) با هدف تهیه مصحف جمهوری اسلامی ایران پایه گذارده شد».
وی یادآور شد: «جایگاه ممتاز جمهوری اسلامی ایران در جهان، به عنوان امّالقرای کشورهای اسلامی، ایجاب میکرد ورود به عرصه تهیه مصحف، با رویکردی کاملا علمی و تخصصی صورت گیرد، از اینرو واحدهای تخصصی مرکز با حضور نیروهای متخصص و کارآمد تاسیس و هر واحد از پشتیبانی شوراهای تخصصی مرتبط، با حضور برجستهترین اساتید و صاحبنظران امور قرآنی کشور بهرهمند شد».
به گفته قائممقام مرکز طبع و نشر قرآن کریم، هدفهای بنیادین این مرکز، ساماندهی وضعیت کتابت قرآن کریم در کشور، همسانسازی رسمالخطهای قرآنی و تهیه مصحف جمهوری اسلامی ایران به شمار میآید.
سرابی یادآور شد: «امضای این تفاهمنامه همکاری با کتابخانه و موزه ملی ملک که از نسخههای منحصربهفرد خطی قرآن کریم در گنجینه خود بهره میبرد، زمینهای مناسب برای پژوهشها و دیگر فعالیتها در این زمینه به شمار میآید».
تفاهمنامه همکاری کتابخانه و موزه ملی ملک و مرکز طبع و نشر قرآن کریم، با معرفی نمایندگان دو نهاد، از آذر 1397 خورشیدی اجرایی شده، تا دو سال پابرجا خواهد بود.
کتابخانه و موزه ملی ملک، نخستین موزه وقفی- خصوصی ایران و یکی از شش کتابخانه بزرگ کشور در گستره نسخههای خطی به شمار میرود که حاج حسین آقا ملک، بنیانگذار این گنجینه، در سال 1316 خورشیدی بر آستان قدس رضوی وقف کرده است. وجود گنجینهای منحصربهفرد از نسخههای خطی قرآن کریم متعلق به دورههای گوناگون تاریخی اسلام، در میان 19 هزار عنوان نسخه خطی، از ویژگیهای این موقوفه است. کتابخانه و موزه ملی ملک اکنون در محوطه تاریخی باغ ملی تهران به نشانی «میدان امام خمینی (ره)، سردر باغ ملی، خیابان ملل متحد (میدان مشق)» جای دارد.