متون علمی نسخههای خطی کتابخانه و موزه ملی ملک میتواند به تولید علم بومی و خوداتکایی یاری رساند
مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در آیین پایانی کارگاه بینالمللی «سیاستگذاری ترویج علم، فناوری و نوآوری»، با اشاره به توانمندیهای علمی نسخههای خطی کتابخانه و موزه ملی ملک افزود: «متون علمی نسخههای خطی این گنجینه میتواند به تولید علم بومی و خوداتکایی یاری رساند»
مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در آیین پایانی کارگاه بینالمللی «سیاستگذاری ترویج علم، فناوری و نوآوری»
متون علمی نسخههای خطی کتابخانه و موزه ملی ملک میتواند به تولید علم بومی و خوداتکایی یاری رساند
مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در آیین پایانی کارگاه بینالمللی «سیاستگذاری ترویج علم، فناوری و نوآوری»، با اشاره به توانمندیهای علمی نسخههای خطی کتابخانه و موزه ملی ملک افزود: «متون علمی نسخههای خطی این گنجینه میتواند به تولید علم بومی و خوداتکایی یاری رساند»
به گزارش روابط عمومی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه آستان قدس رضوی، آیین پایانی کارگاه بینالمللی «سیاستگذاری ترویج علم، فناوری و نوآوری» به کوشش مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور (وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری) روز چهارشنبه 29 خرداد 1398 خورشیدی در بزرگترین موقوفه فرهنگی ایران برپا شد. دکتر غلامرضا خواجهسروی، مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک با بیان خرسندی از حضور دوستداران علم، نوآوری و فناوری در این موسسه گفت: «این مجموعه توسط مرحوم حاج حسین آقا ملک به منظور گسترش معارف در سال 1316 خورشیدی وقف شده و شاید دلیل رشد و گسترش روزافزون آن نیز قصد و نیت واقف مجموعه بوده است».
وی با اشاره به وقفنامه کتابخانه و موزه ملی ملک افزود: «حاج حسین آقا ملک بخشی بزرگ از درآمد املاک و اموال خود را برای گسترش علم وقف کرد. مجموعه آستان قدس رضوی اکنون این املاک و اموال را مدیریت و عواید آن برای گسترش علم هزینه میکند».
خواجهسروی با تاکید بر علاقه ویژه حاج حسین آقا ملک به گسترش علم یادآور شد: «این بزرگمرد، تحقیقات و سفرهایی فراوان انجام داده، بسیاری نسخههای خطی علمی را مطالعه کرده و بهترین آنها را با بهرهگیری از سرمایه شخصی خود خریده؛ همچنین بدینمنظور کتابخانهای در منزل خود در بازار بینالحرمین تهران بنیان نهاده است».
وی از خانه تاریخی ملک در بازار بینالحرمین تهران به عنوان یکی از بناهای تاریخی و مهم پایتخت نام برد که اکنون پس از نزدیک دو دهه به بازگشایی و بهرهبرداری رسیده است و یادآور شد: «در نتیجه تلاشهای حاج حسین آقا ملک، بیش از 19 هزار عنوان نسخه منحصربهفرد خطی گردآوری شده است که بخشی بزرگ از آنها به برخی از حوزههای علم در زمان خود اختصاص دارد».
مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک با بیان این که نمونههایی از پارهای صفحههای این آثار خطی در سالن «علوم در ایران اسلامی» موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در دیدرس دوستداران و شیفتگان علم و دانش گذاشته شده است، تصریح کرد: «این نسخههای خطی میتوانند بسیاری از حوزههای علم را در کشورهای گوناگون تحت تاثیر قرار دهند و با تکیه بر میراث و فرهنگ اسلامی ایرانی موجب بازتولید علم شوند».
وی با اشاره به این که نمونههایی از تفکر دانشمندان ایران و جهان اسلام در حوزههایی مانند ریاضی، نجوم، پزشکی، گیاهشناسی و جغرافیا در آثار این تالار موزهای به چشم میآید، افزود: «هر سطر متون علمی نسخههای خطی این گنجینه میتواند به تولید علم بومی و خوداتکایی یاری رساند».
خواجهسروی با اشاره به توجه ویژه حاج حسین آقا ملک به خریداری و گردآوری تمبرها و سکههای منحصربهفرد تاریخی یادآور شد: «سه حوزه نسخه خطی، تمبر و سکه، روایتگر علم، تاریخ، تمدن و فرهنگ کشورند و ایران به استناد همین گواههای روشت تاریخی یکی از کشورهای باپیشینه درخشان در حوزه تمدنی و فرهنگی شناخته میشود».
وی با تاکید بر این که موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، تنها یک موزه صِرف نیست، که، با توجه به نیات واقف و استراتژی از آغاز تا امروز، همچون یک نهاد فرهنگی در راستای گسترش معارف و علم فعالیت کرده است، افزود: «این میراث میتواند دستمایه انجام اقدامات جدید در کشورهای گوناگون جهان شود».
خواجهسروی گفت: «موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک از دیرباز مورد توجه دانشمندان، پژوهشگران و دوستداران علم از سراسر جهان بوده است و گروههای علمی از موسسههای همتراز و دانشگاههای جهان همواره از آن بازدید و برنامههایی مشترک با این گنجینه تعریف و اجرا میکنند».
مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک با بیان این که مدیران مجموعه آستان قدس رضوی همواره برآناند نیت اصلی واقف این مجموعه یعنی گسترش معارف و تولید علم تحقق یابد، تصریح کرد: «این موسسه مهم به حوزههای علمی، فناوری و نوآوری باید معرفی شود. همچنین زمینه بهرهبرداری و توسعه منابع آن و بهرهگیریهای دوسویه از این گنجینه فراهم شود».
وی با تاکید بر این که مبانی علم و تمدن امروز جهان و پیشرفت بشر به واسطه این آثار و منابع فرهنگی- تاریخی شکل گرفته است، گفت: «امیدواریم با یاری اهل علم، نوآوری و فناوری بتوانیم آنچه مورد نظر مجموعه آستان قدس رضوی و نیات واقف این مجموعه است، فراهم شود».