زمینه بهرهبرداری از خانه تاریخی ملک در بازار تهران فراهم میشود
زمینه بهرهبرداری فرهنگی و مرتبط، از خانه تاریخی ملک در بازار تهران پس از آسیبشناسی فیزیکی ساختمان و اجرای مرمت فراهم میشود.
مدیرعامل کتابخانه و موزه ملی ملک خبر داد
زمینه بهرهبرداری از خانه تاریخی ملک در بازار تهران فراهم میشود
زمینه بهرهبرداری فرهنگی و مرتبط، از خانه تاریخی ملک در بازار تهران پس از آسیبشناسی فیزیکی ساختمان و اجرای مرمت فراهم میشود.
به گزارش روابط عمومی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه آستان قدس رضوی، دکتر غلامرضا خواجهسروی، مدیرعامل کتابخانه و موزه ملی ملک در بازدید مدیران این موسسه در روز شنبه 15 اردیبهشت 1397 خورشیدی از این بنای تاریخی در بازار که مکان پیشین کتابخانه و موزه ملی ملک به شمار میآید، با اشاره به این مطلب افزود: خانه تاریخی ملک در بازار تهران با پیشینهای نزدیک به دو سده، یکی از مهمترین مرکزهای تاریخی و فرهنگی بازار بزرگ تهران به شمار میآید که تا میانههای دهه هفتاد خورشیدی میزبان گنجینه بزرگ وقفی حاج حسین آقا ملک بوده و پس از جابهجایی این گنجینه به محوطه تاریخی باغ ملی تهران، به عنوان یکی از سرمایههای این موقوفه به شایستگی نگهداری شده است.
مدیرعامل کتابخانه و موزه ملی ملک یادآور شد: این خانه زیبا با بهرهگیری از عناصر معماری اسلامی- ایرانی، پس از اجرای طرحهای آسیبشناسی و مرمت ساختمان برپایه اصول معماری تاریخی، این امکان را میتواند داشته باشد به عنوان قلب فرهنگ و تاریخی بازار بزرگ تهران در زمینههای گوناگون کتابداری، موزهداری و گردشگری، کاربری مرتبط یابد و به روی گردشگران و جهانگردان گشوده شود.
کتابخانه و موزه ملی ملک، تا پیش از سال 1375 خورشیدی، در خانه تاریخی ملک در بازار بینالحرمین (حلبیسازهای پیشین) تهران بود و در این سال به ساختمان تازه در محوطه باغ ملی تهران جابهجا شد. آگاهیهای دقیق درباره پیشینه و زمان ساخت این خانه قاجاری وجود ندارد اما حاج حسین ملک برپایه زندگینامه خودنوشتاش، در سال 1250 خورشیدی در همین خانه زیبای تاریخی زاده شده است؛ از اینرو میتوان دریافت این خانه بیش از 150 سال پیشینه دارد و زمان بنای آن را به اوایل دوران قاجار میتوان بازگرداند.
خانه تاریخی ملک در بازار تهران، دو بخش اندرونی و بیرونی داشته، همزمان مکان زندگی حاج حسین آقا ملک با خانوادهاش و کتابخانه و موزه بوده است. خانه ملک جز محیط اندرونی و بیرونی و اتاقهای گوناگون با کاربریهای اداری، خدماتی و خصوصی، فضاهای گوناگون معماری مانند اتاقهای خصوصی و پذیرایی، آبانبار، زیرزمینهای گسترده و آشپزخانه دربرمیگرفته است. خانه ملک تزیینات جالب هنری دارد. ازاره دیوارههای بیرونی به سنگهایی مزین است که با نقش گل و گیاه حجاری شدهاند. آجرهای تراشخورده در بالای دیوارها نمایی جذاب به نمای ظاهری درون ساختمان بخشیده است. قابهایی از کاشی هفترنگ با نقشهای اسلیمی، هندسی و نقش های انسان و حیوان در این میانه به چشم میآید.
خانه ملک پس از سال 1375 و جابهجایی کتابخانه و موزه، از آنجا که به مرمتها و تعمیرهایی گسترده نیاز داشت، از سال 1377 با همکاری اداره میراث فرهنگی استان تهران، در چارچوب طرحی مرمتی جای گرفت. این طرح تنها در بخش غربی بنا انجام شد و در سال 1381 پایان یافت.
مدیریت کتابخانه و موزه ملی ملک برپایه رهنمودهای تولیت معزز آستان قدس رضوی، درباره بهرهبرداری فرهنگی و مرتبط از خانه تاریخی ملک در بازار تهران برپایه وقفنامه کتابخانه و موزه ملی، برنامهریزیهایی را برای انجام طرحهای آسیبشناسی فیزیکی و اجرای طرح مرمت ساختمان این بنای تاریخی آغاز کرده است.