چاپ سنگی منتخب گنجینه کتابخانه و موزه ملی ملک
نسخههای چاپ سنگی
در این نمایشگاه که همزمان با دوسالانه چاپ دستی برگزار شد،15 نسخه برگزیده چاپ سنگی با موضوعا ت گوناگون به نمایش گذاشته شده است.
نسخههای از مصحف شریف، نسخه هایی از بزرگان ادب فارسی، نسخه های علمی، سرگذشت خاندان نبوت، اشعار و ادعیه و متون مذهبی موضوعات مجموعه آثار به نمایش گذاشته شده را تشکیل میدهند.
شیوه چاپ سنگی بین سالهای 1769 تا 1798 میلادی توسط الویز زنفلدر ابداع شد و به سادگی این امکان را فراهم ساخت که متن خواه علمی، خواه عرفانی، خواه روایی یا حماسی با تصاویر زیبایی که از گذشتههای دور در فرهنگ ایران بود درآمیخته شود. این شیوه از تولید و تکثیر کتاب موجب شد تا واژه، کلام و کتاب که تا آن زمان در اختیار طبقات خاص بود، همگانی شود و سواد و کتابخوانی به مثابه یک فرهنگ، صورت عام به خود گرفته و امکان دسترسی به آن با هزینهای اندک، برای عموم فراهم باشد. نخستین کتاب مشخصی که به شیوه چاپ سنگی در ایران منتشر شد نسخهای از قرآن کریم بود که در سال 1248-1249 هجری قمری در " دار الطبایع " دارالسلطنه تبریز به چاپ رسید. طی دو دهه بعد به دلیل عوامل مختلفی چون شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی چاپ سنگی توانست از رقیب خود - چاپ سربی - پیشی بگیرد. چاپ سنگی علاوه بر کاغذ و مرکب فقط به سنگ و اسید احتیاج داشت، پس هم به لحاظ اقتصادی به صرفه بود و هم دسترسی به مواد اصلی آن به سادگی امکانپذیر بود که این امر تکثیر کتاب با قیمتی مناسب را ممکن میکرد.
از طرفی چاپ سنگی بر خلاف چاپ سربی ادامه منطقی جریان استنساخ نسخههای خطی بود. این روش هم معیارهای زیباییشناسانه را حفظ میکرد و هم حرفهای مطمئن برای هنرمندان این صنف بود. در زنده نگهداشتن سنت خوشنویسی گامی مؤثر محسوب میشد چراکه کتابهای چاپ سنگی عموماً به خط نستعلیق نوشته میشد و علاوه بر آن در بسیاری موارد با تصویر همراه بود. افزون بر این، تکنیک چاپ سنگی امکان انتشار کتابهای علمی مختلف با تصاویر و جداول گوناگون را به راحتی امکانپذیر میساخت.
کتابهای بسیاری با این تکنیک به چاپ رسیدند و هنرمندان بسیاری در زمینه بهبود کیفیت خوشنویسی و تصویرگری این کتابها اهتمام ورزیدند. از جمله این هنرمندان میتوان به میرزا علی قلی خویی تصویرگر و میرزا رضا کلهر خوشنویس اشاره کرد. نمایشگاه حاضر گزیدهای از نسخهها چاپ سنگی گنجینه کتابخانه و موزه ملی ملک است که به منظور معرفی این تکنیک چاپ در ایران برپا شده است.