«لوح رسم معماری» متعلق به دوره قاجار به همراه کتیبه فتوت‌نامه معماری به نمایش درمی‌آید

نمایشگاه تک اثر نهم کتابخانه و موزه ملی ملک با موضوع «لوح رسم معماری»، هم‌زمان با برگزاری آیین گرامی‌داشت میلاد امام رضا علیه‌السلام در بزرگ‌ترین موقوفه فرهنگی ایران در روز چهارشنبه ۴ شهریور ۱۳۹۴خروشیدی گشایش خواهد یافت.

«لوح رسم معماری» متعلق به دوره قاجار به همراه کتیبه فتوت‌نامه معماری به نمایش درمی‌آید

با گشایش نمایشگاه تک اثر نهم و رونمایی از یک اثر کم‌نظیر تاریخی در بزرگ‌ترین موقوفه فرهنگی ایران

«لوح رسم معماری» متعلق به دوره قاجار به همراه کتیبه فتوت‌نامه معماری به نمایش درمی‌آید

نمایشگاه تک اثر نهم کتابخانه و موزه ملی ملک با موضوع «لوح رسم معماری»، هم‌زمان با برگزاری آیین گرامی‌داشت میلاد امام رضا علیه‌السلام در بزرگ‌ترین موقوفه فرهنگی ایران در روز چهارشنبه ۴ شهریور ۱۳۹۴ خورشیدی گشایش خواهد یافت.

به گزارش روابط عمومی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه آستان قدس رضوی، پیشینه این لوح مشبک شطرنجی چوبی با روکش روغنی (لاکی) به میانه‌های دوره قاجار بازمی‌گردد و دارای رقمی به سال ۱۳۰۹ هجری قمری است. نوشته‌های کتیبه دورتادور این لوح بیانگر است که این اثر تاریخی، یک «فتوت‌نامه معماری» یا دست‌کم بخشی از آن است. اثر تاریخی «لوح رسم معماری»، آنگونه که مستندات تاریخی نشان می‌دهد بدیل و نمونه‌ای در ایران ندارد و یگانه نمونه از این سند تاریخی در کشور به شمار می‌آید. در حاشیه دورتادور این لوح معماری، کتیبه‌ای به خط شکسته‌نستعلیق خفی درج شده است. بررسی فنی کارشناسان کتابخانه و موزه ملی ملک نشان می‌دهد این کتیبه از آغاز جزیی از لوح بوده است. اهل فتوت مرام‌نامه‌هایی داشتند که به «فتوت‌نامه» معروف است. فتوت‌نامه میثاق مکتوب میان شاگرد و استاد بود. کسی که در حلقه فتوت درمی‌آمد، مقید بود فتوت‌نامه را نصب‌العین بدارد و آن را مراعات کند. معماری که ساختن این لوح را سفارش داده، خواسته است فتوت‌نامه او را در حاشیه لوح بنگارند تا پیوسته آن را پیش چشم داشته باشد.

نمایشگاه تک اثر نهم کتابخانه و موزه ملی ملک با موضوع «لوح رسم معماری»، بخشی از برنامه‌های نخستین موزه وقفی- خصوصی ایران و یکی از شش کتابخانه بزرگ کشور در حوزه نسخه‌های خطی در هفتمین جشنواره ماه هشتم است که در روز چهارشنبه ۴ شهریور ۱۳۹۴ در مکان نمایشگاه تک اثر این موقوفه گشایش خواهد یافت.

هفتمین جشنواره ماه هشتم به مناسبت فرارسیدن دهه کرامت، با برنامه‌های گوناگون فرهنگی و هنری همچون نمایشگاه، تور ویژه، نشست تخصصی، کارگاه آموزشی، شهر فرنگ‌خوانی، نقالی و منقبت‌خوانی از روز یک‌شنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۴ آغاز شده و تا روز چهارشنبه ۴ شهریور۱۳۹۴ خورشیدی در کتابخانه و موزه ملی ملک ادامه می‌یابد. این جشنواره با برگزاری آیین گرامی‌داشت میلاد امام رضا علیه‌السلام در روز چهارشنبه ۴ شهریور۱۳۹۴ خورشیدی پایان خواهد یافت.

کتابخانه و موزه ملی ملک، نخستین موزه وقفی- خصوصی ایران و یکی از شش کتابخانه بزرگ کشور در حوزه نسخه‌های خطی است که در محوطه تاریخی باغ ملی تهران به نشانی «میدان امام خمینی، سردر باغ ملی، خیابان ملل متحد» جای گرفته است. این گنجینه در روزهای شنبه تا پنج‌شنبه از ساعت ۸:۱۵ تا ۱۶:۴۵ (پنج‌شنبه‌ها تا ۱۵:۴۵) فعالیت می‌کند. بزرگ‌ترین موقوفه فرهنگی ایران از دوستداران هنر و فرهنگ ایرانی- اسلامی دعوت می‌کند برای بهره‌گیری از برنامه‌های گوناگون جشنواره ماه هشتم به این گنجینه مراجعه کنند، از مطالب وب‌سایت آن به نشانی www.malekmuseum.org بهره ببرند یا برای دریافت آگاهی‌های بیش‌تر با شماره تلفن ۶۶۷۵۱۲۹۱ (روابط عمومی) تماس بگیرند.

نظر شما: