کتاب چگونه میتواند در دوران بحران کرونا به انسان آرامش ببخشد
نشست تخصصی مجازی «تاثیر کتاب و کتابخوانی در تقویت توان بردباری افراد جامعه متاثر از بیماری کرونا» با همکاری کتابخانه و موزه ملی ملک در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.
در نشستی مجازی با همکاری کتابخانه و موزه ملی ملک و خانه کتاب و ادبیات ایران بیان شد
کتاب چگونه میتواند در دوران بحران کرونا به انسان آرامش ببخشد
نشست تخصصی مجازی «تاثیر کتاب و کتابخوانی در تقویت توان بردباری افراد جامعه متاثر از بیماری کرونا» با همکاری کتابخانه و موزه ملی ملک در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه آستان قدس رضوی، این ویبنار در فضای مجازی، آغازی پژوهشمحور بر برنامههای موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در هفته کتاب با همکاری خانه کتاب و ادبیات ایران بود که به مناسبت روز جهانی صبر و بردباری به دبیری زینب فریزاده مسوول فهرستنویسی کتابخانه و موزه ملی ملک و دانشجوی دکترای علم اطلاعات و دانششناسی در روز یکشنبه 25 آبان 1399 خورشیدی از صفحه اینستاگرام خانه کتاب و ادبیات ایران به شیوه زنده پخش شد.
فَریزاده در آغاز این برنامه درباره انگیزه برگزاری این نشست گفت: «امروز 16 نوامبر روز جهانی بردباری است. امسال این مناسبت از سویی با هفته کتاب و از سوی دیگر با شیوع بیماری کرونا همزمانی یافت، از اینرو سبب شد در نشستی تخصصی با حضور کارشناسان به تاثیر کتاب و کتابخوانی در بردباری شهروندان در دوره گسترش بیماری کرونا بپردازیم».
او افزود: «بردباری موجب میشود افراد آسانتر بتوانند با مشکلات روبهرو شوند. همه در دوره گسترش ویروس کرونا که به ترس یا فشار روحی دچار شدهاند یا عدهای عزیزانشان را از دست داده و سوگوارند، به صبر و بردباری بیشتر نیاز دارند».
این کتابدار با اشاره به تاثیر کتاب خواندن در وضعیت کنونی افزود: «در شرایطی همچون امروز که در کنترل ما نیست، باید بتوانیم به گونهای به رهایی برسیم؛ کتاب میتواند در تسهیل این راه به یاری ما بیاید. دستکم در چند ساعتی که که به مطالعه سرگرمایم و در دنیای کتاب با رخدادها و قهرمانان آن همراه میشویم، تا اندازهای از احساس منفی میتوانیم رهایی یابیم».
دکتر سپهر هاشمیان روانشناس بالینی در این نشست با بیان مفهوم بردباری و چهار مولفه موثر بر میزان بردباری افراد جامعه گفت: «کتاب و کتابخوانی، دسترسپذیرترین ابزاری است که با کمک آن در دوران کرونا میتوان بردبار بود».
او افزود: «کتابخوانی فرصتی است که موجب خروج افراد از دنیای محصور شده ذهنی خود میشود تا با سیر در کتاب، مسیرهایی جدید در ذهنشان باز شود و به مقصد برسند. فرد با خواندن کتاب درمییابد دنیایی فراتر از دنیای ذهنیاش وجود دارد و میتواند واقعیت بیرونی را بپذیرد».
هاشمیان یادآور شد: «در لحظاتی که با داستان و روایت یک کتاب درگیر و همراه میشویم، همواره شوق و امیدی وجود دارد که داستان طور دیگری رقم بخورد. کتابها به ما میگویند زندگی همچنان جاری است و روزی فراخواهد رسید که ماسکهای خود را برداریم».
او با اشاره به تجربیات کاریاش در بهرهگیری از کتاب درمانی گفت: «در دوران کرونا خود را در یک شرایط قرنطینه میگذاریم و با دنیای بیرون فاصله میگیریم اما فرد با آرامش خاطر میتواند به دنیای کتاب بیاید».
این مشاور افزود: «کتاب کمک میکند باور کنیم از آنچه که در روان ما تکرار میشود، مسیرهایی بیشتر در زندگی وجود دارد. البته امید فقط به معنای پایان خوش نیست، که به معنای وجود مسیرهای بیشتر است. چون مرگ و زندگی در رویارویی همزمان با یکدیگرند».
تغییر ذایقه کتابخوانی در دوران کرونا
ندا موحدیپور از کنشگران حوزه کتابخوانی کشور با اشاره به شرایط زندگی کنونی مردم در دوران کرونا در این نشست مجازی گفت: «افراد با ادامه برنامههای کتابخوانی گروهی با بهرهگیری از ظرفیت فضای مجازی میتوانند همدلی و تعهد را بیازمایند. مثلا در برنامههای کتابخوانی، اعضای گروه در یک ساعت مشخص به پادکستهایی از یک کتاب همچون شاهنامه گوش میدهند».
او به نقش گروههای کتابخوانی در پذیرش وجود شرایط گسترش کرونا برای همگان اشاره کرد و افزود: «افراد در این دوران، برداشتهایی نو از کتابها دارند که از ادراک و رویارویی آنان با شرایط جدید زندگی کنونی متاثر است».
این بانوی کارآفرین با خوانش بخشهایی از کتاب تاثیرگذار حوزه کودک با عنوان «وقتی اندوه به دیدارم میآید» یادآور شد: «کتابهایی تازه در دوران شیوع بیماری کرونا با توجه مخاطبان روبهرو میشوند مثلا آنان به خواندن رمانهایی علاقهمندند که روایتگر شرایطی مشابه زندگی کنونی بشر است و شیوه زندگی گذشته افراد در آنها دگرگون میشود».
این نشست یکی از برنامههای کتابخانه و موزه ملی ملک در هفته کتاب به شمار میآمد. دوستداران کتاب و کتابخوانی میتوانند دیگر برنامههای مجازی هفته کتاب کتابخانه و موزه ملی ملک را از صفحه اینستاگرام این موقوفه به نشانی malek_museum_library پی بگیرند.
عکسها از خانه کتاب و ادبیات ایران