مدیرعامل کتابخانه و موزه ملی ملک: برآن‌ایم در زمینه نشر، آثار منحصربه‌فرد به دوستداران فرهنگ ارایه کنیم

کتابخانه و موزه ملی ملک با بهره‌گیری از گنجینه بزرگ و گسترده آثار و نفایس تاریخی و فرهنگی در این موقوفه همواره برآن بوده است بستری برای نشر نفایس و پژوهش‌ها، همچنین تولید دانش برپایه این آثار و نفایس فراهم آورد.

مدیرعامل کتابخانه و موزه ملی ملک: برآن‌ایم در زمینه نشر، آثار منحصربه‌فرد به دوستداران فرهنگ ارایه کنیم

تشریح کوشش‌های انتشاراتی و تولید محصولات فرهنگی بزرگ‌ترین موقوفه فرهنگی ایران

مدیرعامل کتابخانه و موزه ملی ملک: برآن‌ایم در زمینه نشر، آثار منحصربه‌فرد به دوستداران فرهنگ ارایه کنیم

کتابخانه و موزه ملی ملک با بهره‌گیری از گنجینه بزرگ و گسترده آثار و نفایس تاریخی و فرهنگی در این موقوفه همواره برآن بوده است بستری برای نشر نفایس و پژوهش‌ها، همچنین تولید دانش برپایه این آثار و نفایس فراهم آورد.

به گزارش روابط عمومی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه آستان قدس رضوی، این موقوفه به تازگی کوشیده است به گونه‌ای کوشاتر در زمینه نشر کتاب و تولید محصولات مرتبط فرهنگی فعالیت کند و بهره‌ای بیش‌تر به دوستداران فرهنگ و هنر برساند. پایه‌گذاری و فعالیت انتشارات موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک و آغاز نشر مجموعه‌ای از کتاب‌ها به ویژه پژوهش‌ها درباره سندهای تاریخی و نسخه‌های خطی، گوشه‌ای از این کوشش به شمار می‌آید.

دکتر غلامرضا خواجه‌سروی مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک با اشاره به این رویکرد فرهنگی می‌گوید: «این مجموعه در جایگاه یک نهاد فرهنگی که با مخاطبان خود پیوندی دوسویه دارد، در مسیر پاس‌داشت، گسترش و ارتقای کمی و کیفی گنجینه نفیس و ارزشمند ملک می‌کوشد هم به پژوهشگران و گردشگران به بهترین شکل خدمات‌ برساند هم در مسیر باززنده‌سازی و نشر آثار، منابع و متون کهن این گنجینه غنی، همچنین شناساندن و بازشناسی شخصیت حاج حسین آقا ملک در جایگاه بزرگ‌ترین واقف تاریخ معاصر ایران گام بردارد».

خواجه‌سروی با تاکید بر وجود نسخه‌ها و رساله‌های بسیار نفیس و کهن خطی، همچنین آثار گوناگون و بی‌همتای موزه‌ای در گنجینه کتابخانه و موزه ملی ملک ملک می‌افزاید: «شناسایی و ارایه ظرفیت‌های بالقوه مجموعه با رویکرد تاریخ، تمدن و هنر ایرانی- اسلامی، تعامل و ارتباط با پژوهشگران برای باززنده‌سازی آثار منحصربفرد و منابع و متون کهن، تولید محتوا و ارایه خدمات علمی و پژوهشی با هدف توسعه و ترقی معارف و گسترش دانش، از ماموریت‌ها و اولویت‌های کتابخانه و موزه ملی ملک به شمار می‌آید».

او با اشاره به فعالیت کارگروه نشر و تبلیغ در مؤسسه کتابخانه و موزه ملی ملک یادآور می‌شود: «این کارگروه توانسته است فعالیت‌هایی بسیار با توجه به ظرفیت‌های موجود در گنجینه با وجود محدودیت‌های دوران گسترش بیماری کرونا در سال 1399 انجام دهد. البته تمرکز این فعالیت‌ها بیش‌تر در گستره شبکه‌های مجازی و از راه سایت و صفحه اینستاگرام موسسه بوده چنان که بسیاری از آثار و نفایس مجموعه در بستر مجازی معرفی شده است. همچنین کارگاه‌ها و نشست‌های مجازی علمی و آموزشی بر پایه آثار و منابع گنجینه ملک به کوشش این کارگروه برگزار شده است.

مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک می‌گوید: «کتابخانه و موزه ملی ملک با دریافت پروانه نشر از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 1398 تاکنون توانسته است شش عنوان کتاب دربرگیرنده دفتر یکم کتاب "روزگار ملک؛ هشتاد خاطره و روایت از حاج حسین آقا ملک"، "مکاتبات ناصرالدین‌شاه با کامران میرزا نایب‌السلطنه (1295-1309قمری)"، "کارنامه ملک"، "آینه ملک؛بررسی و تحلیل نظرات مردم در مورد کتابخانه و موزه ملی ملک"، "ارزیابی و اثربخشی برنامه‌های کتابخانه و موزه ملی ملک" و "رقم‌ها و فرمان‌های صفوی و قاجار در مؤسسه کتابخانه و موزه ملی ملک"را منتشر کند».

او از راه‌اندازی فروشگاه مجازی کتابخانه و موزه ملی ملک در جایگاه یکی از مهم‌ترین کوشش‌ها و برنامه‌ها برای شتاب‌بخشی در فرآیند آگاهی‌رسانی همچنین دسترسی آسان مخاطبان به محصولات فرهنگی این موسسه یاد کرد و افزود: «این فروشگاه مجازی به نشانی اینترنتی shop.malekmuseum.org با معرفی و عرضه ده‌ها عنوان کتاب، کتابچه، بروشور تخصصی، نرم‌افزار و فیلم با استقبالی گسترده از سوی دوستداران فرهنگ و هنر روبه‌رو شده است».

مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک می‌افزاید: «گوناگونی و کیفیت برنامه‌ها و پژوهش‌های این موسسه، گونه‌ای رقابت با دیگر نهادهای هم‌تراز را به شیوه با رویکرد افزایش گستره خدمات‌رسانی به جامعه به ویژه مخاطبان در زمینه‌های آموزشی و پژوهشی در پی آورده است. این مساله همچنین زمینه‌ساز خلاقیت‌های بیش‌تر و پدیدارسازی بستری برای حفظ مخاطبان و افزایش طیف دوستداران فرهنگ و هنر این گنجینه شده تا آنجا که نام این موقوفه در میان نهادهای فرهنگی ماندگار و بیش از پیش شناخته شده است».

او به پیوند هدفمند موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک با موسسه‌های فرهنگی آستان قدس رضوی همچنین دیگر مراکز فرهنگی کشور همچون سال‌های گذشته با وجود محدودیت‌های برآمده از بحران بیماری کرونا اشاره کرد و یادآور شد: «کتابخانه و موزه ملی ملک در سال 1399 با همکاری بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برای دومین سال پیاپی تقویم قدس رضوی را به شیوه تخصصی با رویکرد معرفی آثار و نفایس گنجینه ملک منتشر کرد».

خواجه‌سروی با اشاره به امضای تفاهم‌نامه‌های همکاری در زمینه نشر آثار و نفایس گنجینه میان کتابخانه و موزه ملی ملک و پاره‌ای مراکز فرهنگی کشور خاطرنشان کرد: «تفاهم‌نامه بازنشر نسخه نفیس "پندنامه لقمان" با همکاری فرهنگستان هنرو تفاهم‌نامه چاپ نسخه‌برگردان (فاکسیمیله) نسخه نفیس کلیات سعدی با همکاری دانشنامه فارس، گوشه‌ای از این کوشش‌های فرهنگی به شمار می‌آید».

نشر الکترونیک آثار

مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک با یادآوری نیاز مخاطبان، دگرگونی‌های زمانه و امکانات فناوری‌های نوین و تاثیر آن‌ها بر رویکرد نهادهای در بهره‌گیری از توانمندی‌های بسترهای مجازی و شبکه‌های اجتماعی گفت: «کتابخانه و موزه ملی ملک با راه‌اندازی فروشگاه مجازی محصولات فرهنگی برآن است افزون بر عرضه فیزیکی کتاب و دیگر انتشارات و محصولات فرهنگی، همچنین با رعایت قوانین و حفظ حقوق معنوی آثار، زمینه انتشار الکترونیک و مجازی آن‌ها را نیز فراهم آورد. همچنین برآن‌ایم با بهره‌گیری از توانمندی دیگر فروشگاه‌های مجازی، بستری مناسب برای عرضه و دسترسی آسان و زود به محصولات فرهنگی فراهم آوریم».

برچسب‌ها:

نظر شما: