گزارش نشست «سه گفتار درباره هنر ایرانی»
کتاب «سه گفتار درباره هنر ایرانی» در جلسهای با حضور عوامل نگارش و نشر این اثر در کتابخانه و موزه ملی ملک معرفی و بررسی شد.
نشست بررسی کتاب «سه گفتار درباره هنر ایرانی» روز دوشنبه 19 شهریور ماه 1403 با مشارکت اساتید حوزه هنر و روانشناسی در سالن اجتماعات کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار شد.
در این نشست ابتدا نگارنده اثر خانم سایه داورزنی ضمن معرفی فعالیتهای حرفهای خود، از انگیزه و جرقه آغاز نگارش این کتاب سخن گفت. پس از آن به معرفی اجمالی کتاب پرداخت و اشاره کرد که این کتاب در سه گفتار تنظیم شده و دغدغه اصلی آن هنر و فضیلت هنر و جایگاه آن است.
در ادامه این جلسه جلیل جوکار به بحث در خصوص هنر پرداخت و گفت: ما هنری داریم که در طول قرنها بر بستر فرهنگ، ادبیات و تاریخ شکل گرفته است. خود این مسئله ابعاد گوناگونی برای هنر ایجاد کرده، از جمله اینکه دو مادرهنر ایجاد شده است. یکی خوشنویسی و دیگری نگارگری که همواره در طول تاریخ در کنار یکدیگر بوده و با هم انس داشتهاند. افزون بر آن وی خاطرنشان کرد که هنرمند معمولا موجودی چند بعدی است و ایرانیان در هنر خود همواره ظرافت داشتهاند.
سخنران بعدی این نشست حمید قلیچخانی اشاره کرد که با وجود اینکه هنرهای کتابت و سایر هنرهای ایرانی قرون متمادی سابقه دارند، اما منابع مکتوب کمی در زمینه این هنرها وجود داد. وی در ادامه ضمن بیان نقاط قوت کتاب، به خانم داورزنی پیشنهاد کرد در ویرایشهای بعدی کتاب به جای گفتارهای مجزا به صورت گفتگو و مباحثه باشد.
بخش دیگری از این نشست اختصاص به صحبتهای سخنران بعدی، معین کمالی داشت. وی به بحث در حوزه روان پرداخت و بیان کرد هنرمند کسی است که در هنر خود به غایت روان برسد. افزون بر آن ایشان هنر را چنین تعریف کرد: هنر نیکمردی و فضیلت است. تعریف دانش موضوع دیگری بود که مورد بررسی وی قرار گرفت و او دانش را یک فضونی و رشد دانست.
در ادامه بحثها آقای نقیبی ضمن تشکر از تلاشهای صورتگرفته برای نگارش و انتشار این اثر اظهار داشت که نیاز است که به هنر و هنرمند بهای بیشتری داده شود. افزون بر آن عقیده دارد که بالاترین هنرها شعر است. هر زمانی که از هنری بخواهند تعریف کنند، میگویند این هنر انقدر زیباست که مانند شعر است.
در پایان بحث ناشر کتاب آقای عموشاهی به تلاشهای صورت گرفته برای ویرایش متن کتاب پرداخت. به علاوه بیان کرد که محتوای این کتاب مورد توجه وی قرار گرفته و از بین بیش از دو هزار کتابی که ویراستاری و منتشر کرده، جزء محدود کتابهایی بوده که افزون بر دلنشینی، دربردارنده مفاهیم و کلمات آموزندهای فراتر بحث هنر است. جزئینگری و توجه به جزئیات یکی از مواردی است که باعث زیبایی و جذابیت میشود که در این اثر به آن پرداخته شده است.
جلسه با پرسش و پاسخ و نظرات حضار به پایان رسید.