عید غدیر در کتابخانه و موزه ملی ملک

نمایشگاه تک اثر کتابخانه و موزه ملی ملک به مناسبت عید غدیر به نسخه نفیسی از نهج البلاغه اختصاص یافت.

عید غدیر در کتابخانه و موزه ملی ملک

نمایشگاه تک اثر عید غدیر در روز یکشنبه سوم تیر ماه 1403 در کتابخانه و موزه ملی ملک گشایش می‌یابد.

​در گنجینه آثار تاریخی و فرهنگی کتابخانه و موزه ملی ملک مجموعه آثار مرتبط با امام علی (ع) بسیار است و این نشان از ارادت حاج حسین آقا ملک، واقف کتابخانه و موزه، به این امام بزرگوار داد. این آثار شامل نگارگری و هنرهای تزیینی، سکه‌های تاریخی منقوش به نام و ولایت ایشان و نسخه‌های خطی است. در مجموعه نسخه‌های خطی علاوه بر شرح و برگزیده، تعداد 15 نسخه کامل و نسبتا کامل از نهج‌البلاغه موجود است. نسخه‌های نهج‌البلاغه از قرن ششم تا چهاردهم هجری قمری کتابت شده‌اند.

یکی از نفیس‌ترین نسخه‌های موجود نهج‌البلاغه در کتابخانه و موزة ملی ملک، نسخه‌ای از قرن دهم ه.ق. به شمارة 1393.04.05989 در نمایشگاه تک‌اثر این مؤسسه به نمایش در می آید. این نسخه به خط نسخ کتابت و در دو صفحۀ نخست به لاجورد و زر تذهیب شده است و در تمام صفحه‌های دیگر کمنداندازی با زر و مرکب مشکی دارد. همچنین متن اصلی در جدول چهارلایه‌ای به زر، شنگرف و شبه‌لاجورد نگارش شده است. عنوان‌های درون متن نیز زرین و لاجوردی‌اند؛ عنوان‌هایی چون «باب المختار من خطبه مولانا امیرالمؤمنین علی بن ابی‌طالب» در ابتدای بخش خطبه‌ها و «من خطبه له علیه‌السلام» در ابتدای خطبه.

یکی از ویژگی‌های خاص این نسخه از نهج‌البلاغه حاشیه‌های متنوع از حیث فرم و محتواست که در اغلب صفحه‌ها متناسب با محتوای متن اصلی است. این حاشیه‌ها از حیث توجه مفهومی حاشیه‌نویس از یک سو و صورت نگارشی مانند مورب و سرو از سوی دیگر ارزشی منحصر به ‌فرد به این نسخه خطی بخشیده است. ویژگی دیگری که بر ارزش فرهنگی این نسخه می‌افزاید ساخت جلد همزمان با نسخه است که با کمال هنر و ظرافت تمام انجام شده است. جلد آن از چرم میشن سیاه و ضربی است که روی آن را طلاپوش کرده‌اند. داخل جلد‌ نیز منقش به ترنج، سرترنج و لچک با قطاعی ظریف و معرق دقیق چرم آراسته شده است. 

برچسب‌ها:

نظر شما: